Pengorbanan Seorang Isteri

apa sahaja sanggup dia lakukan untuk kamu
BismilLahirRahmanirRahim
Assalamualaikum waRahmatulLahi waBarakatuh
AlhamdulilLah wasSolatu wasSalamu a'la Saidina Muhammad s.a.w wa a'la aalihi wa sohbihi ajma-i'n wa Bad'u
 Ini sekadar kongsian sahaja. Saya 'copy' dari ayahda saya di facebook beliau. Untuk renungan buat mereka yg sudah berkahwin & untuk makluman kepada mereka yg akan berkahwin. Di tuju khas kepada Kaum Adam lah, terutamanya semasa di bulan Ramadhan ini.
AKU JADI RAJIN & LEBIH BAIK SEKARANG, LEPAS AKU JUMPA CERITA NI...
Dalam melewetkan sahur... sunnah...tapi ada satu kisah yang diungkap dari kebenaran, seorang suami berpesan agar dikejutkan lewat utk mendapat pahala sunnah tersebut... isteri dari 4.00 pagi sudah bangun menyiapkan juadah bersahur...sudah semuanya dimasak baru bukan di panaskan kembali...jam 5.15 baru dikejutkan seisi keluarga... maka bersahurlah , apa yang meyedihkan...selepas subuh, siisteri masih didapaur mengemas semua nya... hinggalah jam 7,00 pagi bergegas utk ke pejabat, nasib baiiklah pejabat dekat.. Jam 5,30 ptg balik dari pejabat terus ke dapur untk persiapan berbuka.. maklumlah anak2 n suami tercinta tak suka makan lauk kedai...begitulah sehingga berakhir bulan puasa..seisteri cuma dapat tidur 4 jam sahaj sehari.. '

Raya..maka berharaplah siisteri utk berehat setelah penat sebulan( dlm hatii memangnya ikhlas dan tanggungjawab )..namum persiapan utk raya pula, bailk pula kampung mertua... maka mertua pun berkata * along buat rendang ayam 5 ekor. dagingnya 5 kilo..ketupat pun 5 kilo ya... . Alongkan pandai...esok kita buat nasik min yak dengan ayam masak merah ya.... " Sibuklah isteri yang tanpa membantah membuat tugasan... yang sedihnya ..hanya dia diruangan dapur..anak menantu yang lain bergembira dgn bunga api diluar rumah.....


Pagi pagi raya..siisteri selepas siapkan semua juadah bersiap utk ke Masjid,.. pulang dari masjid...tetamu ramai berkunjung...seisteri yg kepenatan tertidur dibilik.....
Tetamu pulang, maka suami masuk dan menegur siisteri...jgn bersikap sombong, org datang awak tidur kat bilik....Mengalirlah air mata. Isteri kemudian ke dapur membersihkan semua sisa dan bekas yang digunakan, merapikan kembali meja.utk tetamu lain...semua ipai duai , mertua dan suami beraya di rumah saudara...hati terguris ..tap taki disangka anak2 tidak mengikut acara tahuanan begitu....memeluk ibu dari belakang...Mak, jgn sedih ya kita raya sama2... ditoleh anak2...mereka juga berpakaian biasa sama 2 menyusun pinggan dan gelas... lalu taulah siisteri...tempatnya mengganti bibik yg pulang bercuti....

Azam tahun nie....siisteri berkata sebelum ramadhan...tahun nie raya kat sini..kalu tak mau saya dan anak2 nak raya kat sini je... tahun nie saya tak mahu masak dah malam raya..malam raya saya dan anak2 nak bertakbir..tapi abang jangan risau saya dah order semua juadah kesukaan bonda.. nanti pagi2 raya semua akan sampai...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

Terima Kasih & JazakumulLah Khairan & Ma'asSalamah

.